Restaurants dicht in de buurt

Op twee minuten lopen ligt Herberg Mareveld waar u heerlijk kunt eten in een sfeervolle ambiance. Vier minuten in de auto en u staat voor een eetgelegenheid Aan de Meule met schitterend uitzicht over de heuvels en op de oude, volledig gerestaureerde korenmolen, die op zaterdagen vaak draait en dan te bezichtigen is. Naar dit restaurant hebben wij ook een wandelroute beschreven.

Maar ook in Nuth op 7 minuten of Beek 8 minuten of in het prachtige Meerssen met marktplein voor de grote Basiliek kunt u heerlijk eten. En natuurlijk zijn er de talrijke restaurants in Valkenburg op 8 minuten autorijden of na een mooi fietstochtje langs de binnenwegen.

Wandelen

Vanuit de B&B kunt u het befaamde Pieterpad lopen; richting Sittard (18 km) of het laatste traject van het pad, de andere kant op naar Maastricht (21km) Er gaan vanaf verschillende plaatsen, elk half uur bussen om weer terug te kunnen keren in Schimmert.

Wij hebben diverse wandelboekjes voor u klaar liggen. Zoals één met verschillende wandelingen in de buurt van Schimmert. Deze wandelingen duren zo’n 1,5 tot 2,5 uur; je kunt ze echter combineren. Ze zijn uitgezet en sappig beschreven door twee rasechte Nuthenaren (bewoners van de gemeente Nuth waartoe ook Schimmert behoort)

Ook hebben wij wandelingen in Valkenburg en rondom de Pietersberg in Maastricht beschikbaar. Speciaal zijn ook onze, al genoemde, eigen uitgezette wandelroutes vanaf de voordeur. Zoals de Gehuchtentocht, die je gedurende de wandeling kunt inkorten of verlengen. Deze voert door holle wegen en langs schapenpaadjes, vossenholen en dassenburchten. Gaat heuvel op en af, door het veld en een stukje Limburgs hellingbos en brengt je door verborgen gehuchtjes met prachtig gerestaureerde vakwerkhuizen weer naar huis.

Of de Kasteelroute; een schitterende rondwandeling naar kasteel St. Gerlach, dat midden in een natuurgebied ligt aan de rand van Valkenburg. Daar kunt u heerlijk lunchen in de Bistro of in één van de prachtige tuinen die het kasteel rijk is.

Wandelen en fietsen in de Voerstreek in België, waar het landschap weer nét even anders is en waar Vlaams én Frans gesproken wordt. Met een half uurtje rijden ben je er en ook daarvoor hebben wij mooie routes en tips.

Fietsen

Er lopen diverse mountainbikeroutes in de buurt, van zeer pittig tot gezinsroute-niveau. De route van Nuth start achter Huize de Mare op de veldweg en sluit aan op diverse andere routes, waaronder op die van Valkenburg.

Michel geeft als fervent fietser graag informatie, ook over het mountainbiken net over de grens, in de bossen en heidegebieden van België. Plekken die vanuit Schimmert ook heel goed te bereiken zijn.

Verder hebben we een kaart te leen met alle fietsknooppunten van de wijde omgeving, waarmee je eindeloos kunt fietsen.

Het dorp Schimmert

De Remigiuskerk is zowel van buiten als van binnen een bezichtiging waard, zeker in de kersttijd, omdat er dan tientallen kerststallen uit allerlei landen te bewonderen zijn. Het dorp heeft zo’n vijf verschillende galeries van schilders, beeldhouwers en een keramist.

Sinds enkele jaren is er ook een heel mooi boerderijmuseum waar allerlei oude ambachten en gereedschappen te zien zijn. Een deel buiten in de tuin met daarbij akkertjes met oude gewassen. In de ouderwetse koffiekamer kun je genieten van verse koffie. Het is tevens een werkplek voor mensen met een beperking.

Een boodschapje doen? Vanaf B&B Huize de Mare kun je met een pittoreske veldwandeling tot bijna bij de deur van de grote supermarkt van het dorp komen. Dat is ongeveer 10 minuten lopen.

Het stadje Valkenburg

Vanuit Huize de Mare bereikt u in 8 autominuten het centrum van het bekende Valkenburg (met een zeer mooie fietstocht binnendoor in 20 minuten).Valkenburg is druk toeristisch bezocht, maar heeft dan ook veel te bieden.

De stadskern is voor een groot deel opgetrokken uit mergel en prachtig gerestaureerd. Er zijn talloze terrasjes, kleine leuke winkeltjes en zeer veel restaurants. Verder zijn er talloze attracties en festiviteiten gedurende het jaar.

Basiliekdorp Meerssen

Wat onbekender, maar zeker niet onbemind is het prachtige dorp Meerssen.

Meerssen heeft een zeer mooie Basiliek met een groot plein met terrasjes ervoor en een stadspark erachter. Je waant je haast in Italië als je daar een kopje cappucino besteld. Het dorp heeft leuke en een beetje chique winkels. We kunnen u een mooie route wijzen om naar Meersen te lopen, ruim twee uur en ook hiervandaan brengt een bus u in een kwartiertje terug naar Schimmert.

Overig

Maastricht volgens velen één van de mooiste steden in deze Euregio, behoeft geen verdere aanprijzing, denken wij. In 12 minuten met de auto te bereiken en in 45 min. met de fiets.

Aken (25 min), Antwerpen (60 min) Luik (30 min ) We vertellen u graag wat de beste aanrij routes zijn en de voordeligste parkeerplaatsen.